sLOVEnija

Začutite zeleno, aktivno in zdravo Slovenijo!

Slovenija je po mednarodnih merilih Green Destinations (Zelene destinacije) prva država, ki je postala zelena destinacija sveta. Leži v osrčju Evrope, na stičišču Alp, Mediterana, Krasa in Panonskega sveta. Obiščite živahno glavno mesto Ljubljana v središču države, od tod pa se preprosto odpravite v zdravilne termalne vode panonskega sveta, v podzemni kraški svet, na gorske vrhove Alp ali v objem obmorskega Mediterana. Dobrodošli v Sloveniji, edini državi z besedo LOVE – ljubezen v imenu.

Ljubljana je zeleno mesto, prijazno prebivalcem in obiskovalcem. Je mesto, ki je že tradicionalno zelo družbeno in okoljsko ozaveščeno, kar boste čutili na vsakem koraku in ni naključje, da se ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016. Podobo prestolnice, nad katerim stoji znameniti Ljubljanski grad, je zaznamoval sloviti arhitekt Jože Plečnik. Obiščite kulturne in umetniške dogodke, saj je ponudba odlična, zelo boste uživali tudi ljubitelji kulinarike. Na sprehodu ob Ljubljanici se ustavite na kavici in obvezno obiščite tržnico.

Slovenska valuta je evro.

V Sloveniji gre ljubezen skozi želodec. Različne okuse in jedi lahko spoznavate v kar 24 gastronomskih pokrajinah in treh vinorodnih deželah. Slovenske mize že od nekdaj bogatijo tudi lokalne mineralne vode, v zadnjem času pa tudi zanimiva piva slovenskih butičnih pivovarn.

Okusi Slovenije so v Alpah drugačni kot ob obali Jadranskega morja, na Krasu se razlikujejo od tistih v Panonski nižini, hkrati pa ima vsaka pokrajina še svoja zaokrožena gastronomska območja. Slovenija ima kar 170 prepoznavnih jedi! Njihova značilnost je, da so pripravljene iz lokalno pridelanih sestavin. Odkrijte zaščitene in posebne slovenske sire, mesnine, klobase, olja, med in druga živila. Okušajte jedi, ki jih v različnih krajih Slovenije pripravljajo na svoj lokalni način.

Tri slovenske vinorodne dežele slovijo po vinih, ki prejemajo ugledna svetovna odličja. Med njimi so tudi izvrstna izvirna vina, značilna za posamezno deželo. V primorski vinorodni deželi morate poskusiti teran, v posavski cviček, v podravski pa bela sortna vina, kot sta renski rizling in traminec. Vinorodne dežele so razdeljene na 14 vinorodnih okolišev in v vsakem je urejena vinska cesta, na kateri se lahko seznanite s slovensko vinogradniško tradicijo in lokalnimi posebnostmi. Slovenija je ponosna na nekatera avtohtona vina in vina z zaščitenim geografskim poreklom.

Zlasti z belimi vini podravske dežele se že od nekdaj družijo lokalne mineralne vode. Tipična lokalna pijača je »špricer«, v katerem je pol vina in pol mineralne vode z naravnim ogljikovim dioksidom. Radenska, mineralna voda iz severovzhodne Slovenije, je tukaj sinonim za vse gazirane vode. Poskusite tudi druge slovenske mineralne vode in ne pozabite uživati v kakovostni pitni vodi kar iz pipe!

Comments are closed